TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK IN KREPITEV ZDRAVJA

V Sloveniji  smo v tednu od 11. do 17. novembra 2024 prvič obeležili Teden slovenske hrane, kar bo poslej stalnica vsakega tretjega tedna v novembru.  Teden slovenske hrane poudarja pomen izbiranja lokalno pridelane hrane ter osvešča  o prednostih uživanja slovenskih živil. Cilj je, da prebivalci pogosteje posegamo po slovenski hrani ter s tem podpremo domače kmete in pridelovalce. Pomembno pa je tudi, da  mlade generacije  pridobivajo spoštljiv odnos do hrane ter naravnih virov, ki so potrebni za njeno pridelavo oziroma proizvodnjo.

Vsem že dobro poznan Tradicionalni slovenski zajtrk  ostaja pomemben projekt v okviru tedna slovenske hrane in se ga obeležuje na petek v tednu slovenske hrane. Letos  je potekal 15. novembra pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk!«

Na naši šoli smo na ta dan izvedli naravoslovni dan z naslovom Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk in krepitev zdravja. Osnovnim ciljnim poudarkom in namenom tedna slovenske hrane smo dodali  še poudarke, vezane na socialno-čustveno področje, področje kulturnega prehranjevanja ter širše področje skrbi za zdrav življenjski slog.

Učenci so kruh, maslo, med, mleko in jabolko pozajtrkovali za pogrnjenimi mizami s pogrinjki, ki so jih pred tem sami pripravili. Pozornost smo usmerili tudi na upoštevanje načel kulturnega prehranjevanja in bontona pri mizi.

Po zajtrku so preko tematskih filmov, vezanih na vsebino naravoslovnega  dne, spoznavali zdrave prehranjevalne navade,  posamezne sestavine uravnoteženega tradicionalnega slovenskega zajtrka: kruh, maslo, med, mleko, jabolko, ozaveščali pomen in koristi lokalne – slovenske hrane, ustvarjali tematska plakat  »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk«  in strip »Moj naj zajtrk«. Najmlajše učence obeh programov pa je zgodbica Čebela Adela popeljala v svet marljivih čebelic , po njej pa so gibalno poustvarjali na pesmico Zum-zum.

V drugi polovici dopoldneva  so potekale delavnice v sodelovanju s  Centrom za krepitev zdravja ZD Slovenska Bistrica, tematsko vezane na higienske navade, čustveno opismenjevanje, zdrave prehranjevalne navade, varno rabo elektronskih naprav, gibanje  ter za najmlajše učence delavnica za manj bojazni pred zdravstvenimi pregledi.

 Dopoldne  smo  preživeli aktivno in pestro ter na način »Zdrav duh v zdravem telesu«.

učiteljici Bojana in Ksenija

(Skupno 35 obiskov, današnjih obiskov 35)

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost